Een ervaringsdeskundige aan het woord

Een ervaringsdeskundige aan het woord

 

Op 19 juli sprak ik met ervaringsdeskundige Inge en coach Jelly, Cursuscentrum de Hartekamp Groep, over de opleiding tot ervaringsdeskundige binnen onze organisatie. Ik vroeg Inge wat het betekent om ervaringsdeskundige te zijn. Daarop antwoordde ze: “Ervaringen met andere mensen delen.” Op de vraag waarom dit belangrijk is antwoordde Inge als volgt: “Het is fijn om jezelf te kunnen presenteren. Ook heb ik geleerd grenzen aan te geven. Ik vond het eerst moeilijk om ’nee’ te zeggen, maar dat heb ik door het volgen van de opleiding geleerd.”

Ervaringsdeskundigen leren tijdens de opleiding met PowerPoint werken. Inge geeft aan dat iedereen een presentatie over zichzelf heeft gemaakt en dat ze de presentatie met regelmaat bijwerkt. “Plaatjes in PowerPoint zetten is écht gaaf!” Coach Jelly zegt dat het vergroten van het zelfvertrouwen een belangrijk onderdeel is van de opleiding. Door het vergroten van zelfvertrouwen durven ervaringsdeskundigen grenzen aan te geven.

 

Dat het zelfvertrouwen van Inge enorm is toegenomen, blijkt uit de vele voorbeelden die Inge en Jelly opnoemen. Zo heeft Inge, samen met een aantal andere ervaringsdeskundigen, een presentatie gegeven aan leerlingen van het Nova College. Tijdens de presentatie hebben de ervaringsdeskundigen aan de hand van een film uitgelegd wat Versterkend Begeleiden is. Er werden kaartjes uitgedeeld aan de leerlingen en er was de gelegenheid om vragen te stellen aan de ervaringsdeskundigen. Zo ontstond er een bijzondere dialoog tussen ervaringsdeskundigen en professionals in spé.

Het stellen en beantwoorden van vragen maakt ook onderdeel uit van de opleiding. Ervaringsdeskundigen leren het verschil tussen open vragen en gesloten vragen. Dat leren zij aan de hand van een bijzonder ezelsbruggetje: ‘Blote billen op het hekje’. Aan de hand van een illustratie, bestaande uit de letter H en W leren de ervaringsdeskundigen open vragen herkennen. Open vragen beginnen met Hoe, Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom.

 

Ervaringsdeskundigen mogen tijdens de opleiding een groot gedeelte van de inhoud van het lesprogramma zelf bepalen. Zo bestaat er het themacafé, een initiatief van de Hartekamp Groep waar leerzame activiteiten in een ontspannen sfeer georganiseerd worden. Ervaringsdeskundigen bepalen samen met de coaches de onderwerpen die aan bod komen en mogen tijdens het themacafé een activiteit uitvoeren die goed bij hen past. Inge geeft aan dat zij het liefst gastvrouw is. “De mensen ontvangen vind ik het leukst”.

 In september 2016 start er een nieuwe opleiding voor ervaringsdeskundigen. Trotse coach Jelly geeft aan dat het team van het Cursuscentrum helemaal klaar is voor het volgende studiejaar. “Net als de ervaringsdeskundigen vullen wij elkaar aan. Ik gebruik wel eens het voorbeeld dat we allemaal taartpuntjes zijn met bepaalde talenten. We vullen elkaar aan en zijn samen een complete taart.”

Tot slot vroeg ik Inge of zij nog een goede tip heeft voor de nieuwe cursisten. “Vooral goed luisteren, mensen aankijken en goed meedoen. Interesse tonen en laten zien dat je het écht wilt.”

Tom Miller
Medewerker Marketing en Communicatie
De Hartekamp Groep

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel dit nieuwsbericht